Danny's Wijn Klassieke Kelderwijnen

Wat ruik ik nou…..

Wat horen we toch een prachtige omschrijvingen, verrassende metaforen en ranzige benamingen als iemand, en zeker een getraind iemand, een wijn in detail omschrijft. Complete fruitmanden, bloemenwinkels, dierentuinen en geuren waarvan ik denk “Heb je daar echt weleens aan geroken?!” Waar komen die geuren dan vandaan? Er word toch geen banaan, rubberband of paardenzweet aan een wijn toegevoegd?

Nee, het is verboden om smaakcomponenten aan een wijn toe te voegen en toch is het zo dat de associatie met deze geuren terecht is. Maar waar komen ze dan vandaan? Bijna alle geuren zijn te herleiden en zeggen derhalve ook iets over een wijn, waar hij vandaan komt, hoe hij gemaakt is en of hij wel helemaal zuiver is. Zo is de paardenzweetgeur echt een fout die kort gezegd Brett wordt genoemd. Botertonen kunnen we onder de noemer malolactische vergisting plaatsen. Tropisch fruit kan iets zeggen over het klimaat en kattenpis iets over het druivenras (sauvignon blanc) zeggen. Een sterke eucalyptusgeur vind je terug in Australië of Chili en groene paprika (methoxypyrazine) zegt iets over de rijpheid van de gebruikte druiven en zo kan vanille iets zeggen over het type hout waarop de wijn is opgevoed en ga zo maar door.

Daarom is wijn zo’n fascinerend product en mag je wat mij betreft wijn omschrijven als: riekt naar oude caravan, het kastje bij oma op zolder en de natte labrador van de achterbuurman…..

Met vineuze groet,

Danny

Reactie achterlaten