Danny's Wijn Klassieke Kelderwijnen

Vooroordelen…

Wat mij betreft mag je een muur om Europa zetten!
Dat is in deze tijd een nogal gewaagde uitspraak…….Ik doel hierbij niet op de stroom hulpbehoevende vluchtelingen die hier (tijdelijk) onderdak zoeken.
Ik bedoel hiermee de liters oninteressante, overgeconcentreerde, hoog alcohol bevattende, naar fruitella smakende wijn, die vanuit de nieuwe wereld deze kant opkomen.
Dat is althans wat ik dacht….

Enige nuance dient, na een zeer bijzondere proeverij, te worden aangebracht aan deze nogal uitgesproken mening, die ik jarenlang her en der tentoonspreidde.
Er werd weleens tegengas gegeven, maar de wijnmeute was het meestal wel met me eens, iets genuanceerder weliswaar.
De mooiste, meest elegante wijnen komen uit Europa en wellicht zelfs uit Frankrijk.
De proeverij in kwestie was gelinkt aan de “Judgement of Paris”.

In 1976 werd door de Engelse wijnimporteur (van overwegend Franse wijnen) in Parijs een proeverij georganiseerd om te bewijzen dat de Franse superieur waren aan de Amerikaanse wijnen.
De 11 juryleden, waarvan negen Fransen, een Engelsman en een Amerikaan hielden een blinde proeverij.
Zij gaven als oordeel dat de winnaars, voor zowel wit als rood, Amerikaanse wijnen waren!
Uiteraard werden hier allerlei argumenten tegenover gezet en werd er zelfs door 1 jurylid haar puntenlijst terug gevraagd om uit de competitie te laten. De proeverij is door de jaren heen vele malen herhaald en elke keer kwamen de Amerikaanse wijnen er als beste uit.

Ook ik werd enorm verrast bij deze proeverij waarbij grote Amerikaanse en Franse wijnen blind naast elkaar werden geproefd. De kwaliteit, spanning, elegantie en het bewaarpotentieel van de Amerikanen is hiermee aangetoond en ben ik (voor een groot deel) mijn vooroordeel kwijt….

Met vineuze groet,

Danny

Reactie achterlaten