Danny's Wijn Klassieke Kelderwijnen

Vineus Masochisme……

Er is werkelijk waar niets moeilijker dan blind proeven, dat geldt eigenlijk voor alles wat je ruikt en proeft, maar bij wijnen is het pas echt moeilijk. Wijn is een dusdanig divers product, waarop zoveel verschillende factoren invloed hebben op de uiteindelijke geur en smaak, dat het bijna onmogelijk is om een wijn in detail te herleiden. Welk druivenras, de herkomst, de jaargang, de wijnmaker, het hele plaatje tot in detail kunnen benoemen is weinigen gegeven. Allereerst moet je dusdanig theoretisch onderlegd op wijngebieden, klimaten, bodems, wijnmakers, de jaargangen per locatie etc.

Als je dan wat onderricht bent op wijngebied krijg je de vraag op feestjes weleens of je kunt raden welke wijn je in het glas hebt!? Meestal ondoenlijk omdat de zogenaamde “feestwijnen” over het algemeen technisch gemaakt zijn en de herkomst derhalve moeilijk te herleiden valt. Vandaar dat ik op feestjes het maar op een biertje houd om de nodige koppijn van desbetreffende wijn de volgende dag te voorkomen.
Wijntje raden is dus niet aan de orde en de beste proevers gaan nat bij een Garganega die alle eigenschappen van een Sauvignon Blanc bezit of een Grüner Veltliner die stijf staat van het, overigens charmante, petrol toontje wat we normaliter alleen bij Riesling terugvinden. Om maar niet te spreken van wijnen op leeftijd, want dan wordt het helemaal moeilijk, getuige de vraag aan één van de grootste wijnproevers ooit; “Heeft u zich weleens vergist in een oude Bourgogne en een oude Bordeaux?” Waarop het veelzeggende antwoord luidde: “Sinds de lunch niet meer!!”.

Om aan blindproefwedstrijden mee te doen moet je dus behoorlijk vineus masochist zijn en krijg je over het algemeen een lesje in zelf nederigheid…..

Met vineuze groet,

Danny

Reactie achterlaten