Danny's Wijn Klassieke Kelderwijnen

De Fransen op z’n Hollands….

Met stijgende verbazing las ik een stuk waarin werd verteld dat de Fransen vorig jaar 7,2 miljoen hectoliter wijn uit Spanje hebben geïmporteerd. Dit terwijl er al jaren een behoorlijk overschot is aan wijn in Frankrijk.
Wat me nog het meest verbaasde was de waarde die deze grote hoeveelheid vertegenwoordigde; omgerekend 32 eurocent per liter, ofwel 24 centjes voor een normaal formaat fles.
Dit zegt uiteraard iets over de kwaliteit van deze wijn. Zeker als erbij vermeld staat dat de herkomst en zelfs het druivenras voor het grootste deel niet bekend is, laten we zeggen één grote plas anonimiteit.
En wij maar denken dat de Fransen een goede (wijn-)smaak hebben…….

Jammer, zeker wanneer je weet dat juist de laatste jaren er erg mooie wijnen gemaakt  worden in Spanje.
Wel in een minder klassieke stijl, met minder dominant hout en meer frisheid, wat het karakter van de wijn juist beter laat spreken.

Zo dronk ik laatst de “Artigas”2013 van Bodegas Mas Alta uit Priorato.
Gemaakt van Garnacha, Cabernet en Samsó ( de lokale benaming van Carignan) van wijnstokken van wel 90 jaar oud. Deze stokken staan voor een groot gedeelte op zo’n 400 meter hoogte en een ondergrond van zwart leisteen.
Smaakomschrijving: een explosie van rood en zwart fruit, ingetogen hout, veel frisheid en een toets mineraliteit, fluwelen tannines en een enorme vulling met prachtige zuren.
Een wijn die makkelijk nog tien jaar kan ouderen, maar nu al onweerstaanbaar is. Dit alles voor een relatief lage prijs, maar toch hoog genoeg dat ‘ie (gelukkig) niet in Frankrijk is blijven hangen…..

Met vineuze groet,

Danny

Reactie achterlaten