Danny's Wijn Klassieke Kelderwijnen

Fantastische Schimmels……

Als je de druiven ziet, helemaal beschimmeld, dan krijg je niet bepaald dorst. Nee, het sterke vermoeden ontstaat dat deze druiven verrot zijn en dat er absoluut geen wijn van gemaakt kan worden.
Niets is minder waar, van deze druiven gezegend met de “edele” rotting worden mooie spannende, interessante en langlevende wijnen gemaakt.
De pourriture noble zoals onze Franse medemensen dit natuurverschijnsel noemen is een combinatie van over rijpheid, de juiste weersomstandigheden en een boel geduld en arbeid van de wijnmaker.
Hij wordt gemaakt in diverse wijngebieden, maar de mooiste versies zijn toch wel de Sauternes, (trocken-) Beerenauslese, Coteaux de Layon en Tokaji Aszu met de nodige puttonyos achter hun naam.

De schimmel genaamd Botrytis cinerea zorgt er bij vochtig najaarsweer voor dat de druiven beschimmelen. De warme herfstzon droogt de beschimmelde druiven en maakt ze poreus, waardoor een deel van het sap in de druif verdampt. Het achtergebleven sap heeft daardoor een hogere concentratie van suikers, zuren en fantastische aromastoffen.
De wijnboer doet daarna in verschillende plukmomenten de wijngaard aan om het “mooiste” beschimmelde fruit eruit te halen. Soms moet er wel 6 keer geplukt worden en duurt de oogst tot eind november alvorens de gehele oogst binnen is. Dan worden de suikers in het druivensap omgezet in alcohol, een proces dat weken duurt omdat het concentraat zo groot is.

Wat daarna overblijft is een wijn met naast een hoog restsuikergehalte en enorme frisse zuren een intrigerend pallet aan aroma’s. Aroma’s als die van sinaasappelschil, marmelade, tropisch fruit, toffee, noten, room en honing. Een fanatische wijn die het goed doet naast lekkernijen als crème brûlée, crêpes Suzette en blauwaderkaas.

Daarnaast doet ie het ook enorm goed als ik in mijn luie stoel naar de Canto Ostinato zit te luisteren, laten we zeggen ik en mijn wijn, mijn wijn en ik…….

Met vineuze groet,

Danny

Reactie achterlaten