Danny's Wijn Klassieke Kelderwijnen

Een grote wijn…..

Ik ben, of heb mezelf, ondertussen aardig verwend op het gebied van wijn.
Door de jaren heen heb ik vele proeverijen gehad en wijnbedrijven bezocht, hierdoor durf ik te zeggen enig referentiekader te hebben opgebouwd ofwel (aardig decadent) behoorlijk wat grote wijnen te hebben gedronken. O nee, geproefd moet ik dan zeggen, maar in vele gevallen kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om de wijn uit te spugen, zoals gebruikelijk bij een proeverij.

Toch reisde ik met enige vorm van nederigheid richting de Loire en wel richting de stad Angers waarna deze streek binnen de Loire is vernoemd, namelijk de Anjou. In deze streek staat voor rood de druif Cabernet Franc aangeplant en voor wit het ras Chenin Blanc, wat mij betreft samen met Riesling het mooiste druifje voor zowel droge als zoete witte wijnen. Binnen de Anjou ligt een relatief klein gebied op één van de steilste delen van de rechteroever van de Loire genaamd Savennières. De wijnen die hier vandaan komen zijn over het algemeen zeer geconcentreerd en met een hoge zuurgraad. Dit maakt deze wijnen vrij streng in hun jeugd, maar na een aantal jaren flesrijping ontpopt de wijn zich met een prachtige structuur en enorme complexiteit.

Binnen deze appellation vinden we twee grand cru’s; La Roche aux Moines en Clos de la Coulée de Serrant. Deze laatste is van één eigenaar, namelijk Nicolas Joly en er wordt zeer streng biodynamische wijnbouw bedreven. Nog sterker, de heer Joly is waarschijnlijk de goeroe onder de biodynamische wijnbouwers en verkondiger van deze manier van wijnbouw. Als zijnde het de enige manier om wijn te verbouwen en het “terroir” volledig te laten spreken en terug te laten proeven in de wijn. Deze discussie laat ik hier achterwege, maar wat ik wel wil zeggen is dat naast dat dit één van de mooiste domeinen is die ik ooit heb bezocht, ik durf te stellen dat zijn topper Coulée de Serrant bij de mooiste droge witte wijnen ter wereld behoort! Ik had deze wijn al vaker geproefd, maar om deze op het domein, kijkend over de wijngaarden richting de lager gelegen Loire te proeven is een unieke ervaring die ik nooit meer zal vergeten…..

Met vineuze groet,

Danny

Reactie achterlaten